Barion Pixel

Szeretnéd elkezdeni gyakorolni a modern kalligráfiát? Ne gondold, hogy hatalmas eszköztárra van szükséged!

A leggyakrabban eszközökkel kapcsolatos kérdéseket kapok tőletek, ezért most megmutatom a kedvenc eszközeimet.

 

  1. Milyen eszközöket szerezzek be először?

Összességében minden filc való kezdőknek és haladóknak is, ugyanakkor a személyes ajánlásom kezdőknek, hogy a kis ecsetfilccel barátkozzanak meg először (pl. Pentel Touch és Tombow fudenosuke), után a nagyecsetfilceket könnyebb lesz kezelni (pl. Sakura Koi, Karin, Tombow ABT).

A Fibralo és a STABILO Pen68 Brush a kakukktojás, mert ezek pont a két méret között vannak -mondhatni közepes ecsetfilcek-, bátran ajánlom minden szinten.

Ecsetvég: a különböző márkájú filceknek (és van ahol márkán belül is) különböző puhaságú (keménységű) az ecsetvége. Érdemes még a boltban kipróbálni, ha van rá lehetőséged, melyik áll neked jobban kézre.

 

+ 1 tipp: fontold meg mekkora méretben szeretnél írni. A nagy ecsetfilcekkel min. 2 cm magas betűket tudsz írni, tehát nagyobb méretű alkotásokhoz ideálisak. Ha mondjuk A5 méretű füzetbe szeretnél írni, vagy ennél kisebb kártyákra, akkor a kis ecsetfilc lesz a barátod ?

  1. Milyen papírt használjak?

Akár ecsetfilcet, akár mártogatós tollat használsz, észre fogod venni, mennyire is fontos a papír. Már elkezdtél gyakorolni egy ideje, de nem érted a filced miért szálas, bolyhos, miért fogy ki olyan gyorsan?

Sokan elfelejtik, de a papír nagyon is sokat számít. Ha nem megfelelő papírt választasz, csak pénzt dobsz ki az ablakon azzal, hogy újabb és újabb filceket vásárolsz, mert hamar tönkre mennek.

A lényeg, hogy a papír felülete minél simább legyen és lehetőleg vegyszermentes.

Szóval papírválasztás terén az én javaslataim az ecsetfilces kalligráfia gyakorlására:

  • ún. marker papír, markertömb (így kérd a papírboltban, művészellátóban)
  1. Canson XL vagy Tombow Bristol tömb (utóbbi kartonos, míg a Canson inkább lehelet vékony)
  • Rhodia jegyzettömbök (ezek közül a ponthálós a kedvencem)
  • Fabriano pontozott füzetek (ár-érték arányban a legjobb)
  • pauszpapír

 

Hol lehet ilyen filceket venni? Leginkább művészellátókban. „Sima” papírboltokban sajnos csak ritkán találni ecsetfilcet.

0
    0
    Kosarad
    Kosarad jelenleg üresVissza a webshopba
    Brisign - Kézzel Írni Menő