Barion Pixel

Ha kalligráfiáról van szó, elfogult vagyok. Nem tehetek róla. Szerintem most már megmaradok így, de az az igazság, hogy egyáltalán nem bánom ezt. Szerintem csodálatos eszköz önmagunk kifejezésére, arra, hogy üzeneteink valóban célt érjenek. Gondoljunk csak bele, mennyivel szívesebben olvasunk el egy olyan kirakatot, üzenőtáblát, aminek a tartalmát kalligráfiával írták fel. Százszor, nem is, inkább százmilliószor emberközelibb és személyesebb a sablonos fóliázással, matricázással szemben. Szóval, kézzel írni menő, szerintem ebben is egyetérthetünk. Akár papírra, akár fára, üvegre, plexire, falra írunk, szemet gyönyörködtető lesz a végeredmény. De, hogy milyen eszközzel érdemes mindezt elkövetni, nos, arról készítettem nektek egy kis összefoglalót. Én legalábbis ezeket az eszközöket szeretem a legjobban!

 

Fatábla

Kalligráfia workshop és letölthető munkafüzet - Brisign by Bubán Brigitta

Fatáblák esetében fontos, hogy mielőtt ráírnánk, mindenképpen le kell kezelni őket. Ezt tehetjük vagy lazúrral, mindegy, hogy vékony vagy vastaglazúrt használunk, vagy sima lakkal. Csak ezt követően kapunk egy olyan sima és használható felületet, amire már bátran fel tudjuk vinni a filcet vagy a festéket. Én előnyben részesítem a filcet, kettő olyan is van, ami fán tök jól működik:

 

  • Az egyik remek eszköz az a Molotow One4All filc, ami ugyan nem túl olcsó, de kiváló minőségű, és gyönyörűen fed már akár egy rétegben is. Amikor ezt a filcet használjuk, egy speciális technikát alkalmazunk, ami az álkalligráfia. Vagyis, felírjuk a kalligrafikus szöveget, majd vastagítunk rajta. Fontos tudni, hogy ez egy kerek hegyű filc (4 mm-es heggyel), csupán egy vonalat húz, egyféle vastagságra képes, teljesen mindegy, hogy rányomjuk-e vagy sem. Ahol tehát vastagítani szeretnénk, ott fel kell vinni még egy szélesebb réteget az eredeti írásra. A szélesebb hegyű változatok vágott hegyűek, ott még az utólagos vastagítással sem kell bajlódni, elég, ha tudod, milyen szögben kell a papírra rakni a filcet, hogy lefelé vastag felfelé vékony vonalat tudj húzni.
  • A másik az Uni Chalk márkájú filc, ezt eredetileg krétatáblára találták ki, de nagyon jól viselkedik fatáblán is. Ez a filc viszonylag kényes darab. Ha érdes felületű fatáblára dolgozunk vele, akkor könnyen tönkreteszi a filc hegyét, elbolyhozza azt. Annyira tehát nem optimális ilyen esetben, ezért minél simább a fa felülete, annál jobb.

 

Mi a teendő, ha a fatáblát kültérre szánjuk?

Érdemes óvintézkedéseket tenni, ha nem szeretnénk, hogy az eső lemossa a feliratot, de mindenképpen törölhető, átírható, módosítható szöveget szeretnénk. Ebben az esetben az Uni Posca vagy Molotow One4All tollakat ajánlom, ha pedig fix feliratot szeretnénk, akkor arra a lakkfilcek legalkalmasabbak.

 

Akril vagy plexi és üveg felület

Kalligráfia workshop és letölthető munkafüzet - Brisign by Bubán Brigitta

Plexire vagy üvegre ugyanazt az eszközt ajánlom. Én a Poscat szoktam használni, vagy a DecoColornak a lakkfilcét. A különbség a kettő között, hogy a lakkfilcet semmi mással nem lehet leszedni, csak lakkbenzinnel. Bár az is igaz, hogy plexit nem igazán lakkbenzinezünk, mert elmattítja. Üvegre mindegyik jó, a lakkfilc és az Posca is, meg a Molotow, de abból nincs olyan vékony hegyű, mint amit én szeretek.

 

Falra

Lehet ugyanúgy filcet használni, fogja az UniPosca is, meg a Molotow is, de falra én azért már festeni szoktam, ecsettel, ahogy azt kell. Ha benti a felület, akkor értelemszerűen beltéri falfestékkel dolgozom, ha pedig kültéri falra kell festeni, akkor pedig kültéri falfestékkel, no meg egy jó hosszú szőrű ecsettel.

 

Textil

A textil kevésbé stabil, sokszor textúrált felületű anyag, így ritkábban fordul elő az is, hogy írunk rá. Ha csak nincs valami jól bevált módszerünk az anyag kifeszítésére, talán nem is annyira emberes feladat, hisz jó ki kell húzni a vásznat ahhoz, hogy szép vonásokkal tudjuk feldíszíteni azt. A textilre a legjobb megoldás az Uni Posca, amit kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy megkönnyítse az anyag rugalmatlanságából fakadó nehezebb vonalvezetést.

 

Mivel lehet előrajzolni a feliratokat?

Mert ilyet is szokás ám csinálni. Ha követtek instán és facebook-on, akkor már találkozhattatok olyan videókkal, amiken látszik, hogy bizonyos feliratokat én is előrajzolok. Ez egy nagyon hasznos és praktikus megoldás arra az esetre, ha csak egy lehetőségünk van a felirat elkészítésére.

Tehát tábla, fa vagy krétatábla esetén sima hagyományos krétával célszerű előírni a felületet, ha pedig üvegre, plexire, akrilra dolgoztok, akkor vagy a fehér színű Stabilo Aquarellable ceruzát, vagy pedig a sima grafit ceruzát ajánlom.

0
    0
    Kosarad
    Kosarad jelenleg üresVissza a webshopba
    Brisign - Kézzel Írni Menő